tirsdag 14. juni 2011

Kalahari


Vi kom til Botswana på lørdag, til Maun der Stella bor. Nå er vi oppe i D'kar, en liten san-landsby i Hansi distriktet. Vi er med på å gjennomføre en undersøkelse om "school drop outs" blant san-folk. dette er et stort problem. San har mange av de samme problemene som andre urfolk har. de er blitt flyttet fra sine områder og har bare begrensede områder. Slik er det umulig å leve på den tradisjonelle måten som jegere og samlere. Overgangen har heller ikke forgått på en god måte, og de er en marginalisert gruppe mad mange sosiale og økonomiske problemer.
Dette er en del av en innsjø. Den har vært "borte" (tørr) i 40 år, men for to år siden kom den tilbake. Nå  har fiskere slått seg til der, og driver både fiske og salg fra båt. Vannet kommer faktisk fra Angola og renner gjennom Namibia til Botswana. Hvert år blir det store oversvømmelser, faktisk innsjøer i det store Okavango-deltaet, et utrolig naturfenonmen, som vi har sett utkanten av i Maun. 
 Tidlig morgen i D'kar i Kalahari. Kalahari består av sand og bush, mil etter mil. Dette bildet er tatt restt utenfor gjestehuset vi bor i.
Chibuku, et lokalt øl som skaper mye sorg. Vi møtte flere mødre som var fulle. 

Fire gutter og en tolk. Intervjuet ble foretatt i en barnehage.
Vi intervjuer lærere, barn som har droppet ut av skolen og foreldre til barn som har sluttet for tidlig. Hva er grunnene til at de slutter skolen og hva kunne gjøres for å få dem til å bli? Det er spennende å være på slikt feltarbeid. Vi er et team på 6 og vi jobber fra tidlig om morgenen til utpå kvelden, med måltider innimellom. Det er et kjempeflott team som Stella leder. Det er hennes organisasjon som har fått oppdraget. Undersøkelsen er støttet av regjeringen. Vi møter barn og foreldre, mange i en ganske håpløs situasjon. Og hvis de forblir uten utdanning, har de ikke store sjanser til å greie seg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar