torsdag 3. mars 2011

Kirkeskolene i Maputo,

6. klasse på en av kirkeskolene.
På begynnelsen av 90-tallet åpnet kirkene i Maputo dørene for barn som ikke hadde tilbud om skolegang. De rekrutterte idealsitiske mennesker som de trente til å bli lærere. Kirkeskolene ble et PYM-prosjekt. Gjennom PYm ble det bygd enkle klasserom ved kirkene, og de fikk pulter. Flere tusen barn gikk på kirkeskolene. Det viste seg at disse barna, fra fattige hjem stort sett, gjorde det bedre faglig enn elevene i de offentligs skolene.
Elevene på ett trinn kan ha ulik alder.
 Etter hvert tok staten over lærerlønningene, men det som også skjedde, var at staten flyttet disse hengitte lærerne til de offentlige skolene. Hvis en lærer i offentlig skole var dårlig eller begikk overgrep, ble vedkommende flyttet til kirkeskolene for "forbering." Det siste er at staten ikke vil betale lærerlønningene til kirkeskolene. Flere av skolene er blitt lagt ned. I stedet blir elevene overført til klasser med opptil 90 elever. Ingen kvalitetsøkning.

Kirkene vurderer nå å gjøre om noen av kirkeskoler til barnehager. Da går det an å ta foreldrebetaling for å finansierer driften.

I går ettermiddag tok vi en tur på stranda i Maputo sammen med en svensk frivillig fra gatabernsenteret, Alex. En herlig gutt som har gått to år på Livets Ord. Så vidunderlig å se havet.


Den svenske voluntøren Alex og Arve på stranda i Maputo.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar