søndag 3. april 2011

Vi elsker kongen, men

Blå fugl

Pressefrihet er det i Swaziland, og det kan gå friskt for seg når avisene kritiserer politikerne. Nå er det mange som tar til orde for større reformer i samfunnet.
Demokrati-demonstrasjonene er nå på vei til Swaziland. 12. april er det har en Facebook-gruppe innkalt til demonstrasjoner i Swaziland. Regjeringen påstår at Swaziland er et demokrati, men politiske partier er forbudt. De mener de har sin egen form for demokrati. Men folk er ikke fornøyd. For et par dager siden hadde avisa Times of Swaziland en større reportasje om alle frynsegodene en del politikere har: det vaar ikke lite. De disponrerer regjeringsbil og har i tillegg bilbidrag så de kan kjøpe en tilsvarende bil privat. så har de husleietilskudd og rett på billige lån mmm. Nå er landets økonomi dårlig, men nesten daglig står det om korrupsjon blant ministere. Regjeringen utpekes av kongen. Nå skal folket altså ut å demonstrere. Det er en del avisskriving om saken, Noen advarer. En skjønte ikke hvorfor de omveltningene vi leser om i Nord-Afrika og Midt-Østen skulle være nødvendige. Det var da merkelig at folk gjorde opprør i et rikt og fredelig land som Libya (Swaziland har hatt gode forbindelser til Mohammar Gaddafi). Noen oppfordret politiet til å stoppe demonstrasjonene med alle midler.

Sist vi bodde i Swaziland, var det valg, og fagforeningene hadde kommet med en del krav til politikerne. Da ble flere av fagforeningsledrne arestert og satt i fengsel i en periode. De ble riktignok ikke dømt, men sluppet ut etter noen dager. Hendelsen fikk også etterspill i WTO.

Det er faktisk litt spennende hva som vil skje. Vil mange negasjere seg? Hva kommer politi og politikere til å gjøre når folk demonstrerer. Ikke lett å forutsi.


Sist vi var ute og kjørte traff vi denne. Den hadde brudt sammen på tvers av veien. Vi kom oss forbi. Verre var det med bussen som prøvde å passere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar