torsdag 10. februar 2011

Pioner-lærerne

 Her er pionerene. Dette er lærer Demba. Hun er 1.-klasselæreren. Her er hun på kontoret sitt, det er en krok i klasserommet bak PCene. Det fungerer fint. Hun får da følge med på alt som foregår i klassen, også når de andre har undervisning. Det er en del "Gjenta etter meg"-undervisning, men samtidig er Demba veldig dyktig. Før og etter skoletid har hun lesestund med enkelt-elever. Det fungerer veldig bra. Noen begynner allerede å lese litt: cat, mat, sat, hat. I dag var det faktisk diktat med disse ordene. Ca halve klassen greide alt rett. Ikke verst etter en knapp måned. Flere av de andre var også på sporet av ordene.
 Dette er Nonhlanhla Dlamini (hl og dl uttales som før nevnt som lyden i trønders "tatlat"). Nonhlanhla er for det første en dyktig sangleder, og vi har skikkelig lovsang om morgenen. Nonhlanhla er også siswati-lærer. Vi har bestemt oss for å gjøre våre elever gode i siswati. De skal ikke være dårlige i morsmålet sitt. Mange private skoler underviser i fransk i stedet for siswati. Etter min mening tragisk.

Elevene følger med på siswati-undervisningen. De får dobbel leseopplæring. De lærer å lese både siswati og engelsk. Men Nonhlanhla er også flink med sanger og rim på siswati, og elevene elsker det.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar